Skip to main content

Van Assistenzarzt tot Chefarzt

carriereladder arts duitsland

In Duitsland doorlopen artsen tijdens hun loopbaan veel verschillende functies in een ziekenhuis. Beginnend met de stages tijdens de medische opleiding, via de intrede als Assistenzarzt tot de topfunctie van Oberarzt of Chefarzt.

De klassieke carrièreniveaus in ziekenhuizen

Hoewel er in de Duitse ziekenhuizen geen vaste hiërarchieën bestaan, zijn bepaalde functies duidelijk afgebakend op grond van beroepservaring en kwalificaties. De ziekenhuizen mogen zelf bepalen  hoeveel posten ze publiceren en welke taken zij uiteindelijk vervullen. Hier en daar verschillen de exacte titels wat. Ziekenhuizen definiëren soms aanvullende en andere functietitels, zoals Geschäftsführender Ärztlicher Direktor, Geschäftsführender Oberarzt of Funktionsoberarzt. Deze functies komen in de plaats van of vormen een aanvulling op de in dit artikel beschreven functies.

 Deze posten kunnen echter in de volgende hiërarchie zijn opgenomen:

 

Duitse titels

 

Nederlandse vertalingen

 
 

Assistenzarzt

 

Arts-assistent

 
 

Facharzt

 

Medisch specialist

 
 

Oberarzt

 

Hoofdarts

 
 

Leitender Oberarzt

 

Senior Hoofdarts

 
 

Chefarzt

 

Geneesheer directeur

 
 

Ärztlicher Direktor

 

Medisch Directeur

 
         

We gebruiken hier verder de Duitse functietitels en termen

De  Assistenzarzt

Net als in Nederland ben je Assistenzarzt als je de studie geneeskunde hebt voltooid en in het bezit bent van een vergunning om de geneeskunde uit te oefenen. De vergunning in Duitsland, de Approbation, is je staatsmachtiging om geneeskunde uit te oefenen en om als arts te mogen werken. De Approbation kun je het best vergelijken met de BIG-registratie. Een belangrijk verschil is dat de Approbation voor altijd geldig is.

Als Assistenzarzt heb je vanaf de eerste dag de mogelijkheid om te kiezen voor een specifieke specialistische vervolgopleiding op het gebied van chirurgie, interne geneeskunde of algemene geneeskunde. In Duitsland gaat men direct in opleiding. Er bestaat niet zoiets als een ANIOS. In het kader van een meerjarig voortgezette opleiding behaalt u uiteindelijk een specialistentitel door te slagen voor het specialistenexamen.

De Facharzt

Een Facharzt is een arts die een specialistentitel heeft verworven op een bepaald gebied van de geneeskunde. Om de titel van Facharzt te verwerven, moet een bevoegd arts met succes een verdere opleiding volgen en slagen voor een examen voor de medische vereniging. Daarna kan men de Facharztanerkennung aanvragen (de erkenning als medisch specialist) bij de bevoegde medische staatsvereniging. De opleiding tot specialist is vereist voor het werk als medisch specialist voor de wettelijke ziekteverzekeringen.

De Stationsarzt

In een ziekenhuis dat uit meerdere afdelingen bestaat, leiden de zogenaamde Stationsärzte (afdelingsartsen of zaalartsen) elke afzonderlijke afdeling.

Een zaalarts is verantwoordelijk voor de verzorging van de patiënten op zijn afdeling. Deze functie kan zowel een Assistenzarzt uitoefenen, maar ook een Facharzt die is geslaagd voor het Facharztexamen.

Eén zaalarts kan één afdeling verzorgen, maar evengoed kan slechts één zaalarts verantwoordelijk zijn voor meerdere afdelingen. Deze verdeling varieert voornamelijk naar gelang de capaciteit van het ziekenhuis.

Boven de zaalarts staat de Oberarzt van de afdeling, die ook aan deze afdeling is toegewezen. Het is de taak van de zaalarts om de Oberarzt steeds op de hoogte te houden van de toestand van de patiënt.

De (leitende) Oberarzt

Een Oberarzt is een medisch specialist met een leidende positie in zijn of haar vakgebied. De Oberarzt neemt de meer gecompliceerde gevallen op zich, doet zaalrondes, heeft de Assistenzärzte onder zich, begeleidt hen en leidt hen zo nodig op. De medische verantwoordelijkheid van geselecteerde sub- of functionele gebieden ligt in zijn handen. Dit kan ook de economische planning van deze gebieden inhouden. Een Oberarzt hoort zich voortdurend verder te scholen. Een leitender Oberarzt vertegenwoordigt bovendien permanent de Chefarzt en neemt af en toe diens taken over.

De Chefarzt

De Chefarzt staat aan de top van de carrièreladder in het medische veld.

Een Chefarzt is een arts in een leidinggevende functie in een instelling voor gezondheidszorg, d.w.z. een kliniek, ziekenhuis of bijvoorbeeld een specialistenpraktijk of laboratorium. In de regel is de Chefarzt de arts die de professionele en disciplinaire verantwoordelijkheid voor een hele kliniek draagt. Dit kan bijvoorbeeld de chirurgische kliniek of de oogkliniek van een universitair ziekenhuis zijn. De taken van de geneesheer-directeur omvatten derhalve in de eerste plaats het personeelsbeheer en het beheer van de gehele kliniek.

De positie van Chefarzt vereist veel beroepservaring, kwalificaties en economisch denken.

  Lees hier   A Artsen, die in Duitsland werken, vertellen.

Blijf op de hoogte blijven van onze blogs

social media anne portret dsc 5748Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits