Wetenswaardigheden rondom Duitse wijn
'Duitse wijnen komen van de Moezel en zijn zoet.' Met dit vooroordeel over Duitse wijnen werd ik geconfronteerd toen ik praatte over de bijzondere smaak van Duitse wijnen.
Zeker, er zijn zoete en halfzoete wijnen bij, maar ook droge en krachtige wijnen. In Duitsland maken ze ook zeer goede rode wijnen, alleen is dat hier nog te weinig bekend.
Hoe ik Duitse wijnen leerde kennen
Toen ik nog thuis woonde, bestelden mijn ouders één keer per jaar witte Duitse wijn om de kelder vol te maken. De wijnhandelaar had een wijngaard in de Pfalz. Fritz Klein heette hij. Hij kwam met zijn vrachtwagen langs en we vulden de schappen weer. De smaak van deze wijnen was apart: zuur, krachtig, kernachtig. Ik voel nog mijn mondspieren samentrekken als ik eraan denk. Twee druivenrassen staan mij bij: de Kerner en de Silvaner.
Later ontdekte ik tijdens mijn studie in Würzburg de zogenaamde Bocksbeutel kennen. De Bocksbeutel is een speciale fles waarin de betere wijnen uit Franken worden gebotteld. Franken is een wijngebied langs de Main.
Een keer tijdens een seminar in de Ahrstreek werd ik door de lichte rode Ahrwijn verrast. Ook deze wijn kenmerkt zich door een smaak die ik niet van rode wijnen uit andere landen ken.
In Nederland beland, raakten de Duitse wijnen wat op de achtergrond. Wij dronken vooral Franse wijnen. Ze zijn overal en voor een goede prijs verkrijgbaar. Duitse wijnen zag je nauwelijks in de schappen - uitzonderingen daargelaten, zoals de massaproductie uit Rheinhessen. Zojuist heb ik het assortiment van de plaatselijke supermarkten gecheckt. Het aanbod aan kwalitatief goede Duitse wijnen is zeer beperkt, witte wijnen overheersen. Ik kwam een enkele fles rode wijn tegen. Gelukkig is dit aan het veranderen en groeit het aanbod aan goede Duitse wijnen in Nederland.
Hoe en wanneer wordt wijn gedronken?
Bij ons thuis was een vaste uitdrukking:"Deze wijn smaakt ook zó." Dat wil zeggen dat je hem ook zonder eten kunt drinken. Men drinkt graag 's avonds een glas wijn. Ook kun je iemand uitnodigen voor 'een glas wijn'. Bij een soortgelijke uitnodiging begint je niet eerst met koffie, zoals dat in Nederland de gewoonte is. Je serveert wijn met wat te knabbelen.
'Schorle' of 'Gespritzter'
In Duitsland mengen ze vaak witte wijn met koolzuurhoudend mineraalwater. Riesling is hiervoor het meest geschikt. Weißweinschorle is een verfrissende drank en hoor je koud te drinken. De verhouding wijn - mineraalwater is ongeveer 1:1.
Federweißer
is vers geperst druivensap dat begint te gisten. Het gaat hier om prille most. Dit is alleen in september verkrijgbaar. Het is een bijzonder product van de Duitse wijnboer. In Duitsland drinken ze dit graag bij uientaart. Vanwege het borrelend ontwijkende koolzuur, noemen ze dit in sommige regio's Rauscher, Blitzer of Sauser. Wanneer deze 'nieuwe wijn' van blauwe druiven is gemaakt, dan wordt hij 'Federroter' of 'Roter Rauscher' genoemd. Federweißer hoor je vers te drinken, daarom wordt deze drank niet geëxporteerd. Het is wel een aanrader als je hem tijdens je vakantie in Duitsland tegenkomt.
Sekt
Sekt is de Duitse variant van Prosecco of Champagne en wordt in Duitsland bij veel gelegenheden gedronken. Als welkomstdrank, bij recepties, bij een concert- of theaterbezoek, bij een sektontbijt, met verjaardagen... In tegenstelling tot zijn Franse evenknie kun je voor 5 à 6 euro zeer smakelijke sekt kopen. Niemand die daarvoor zijn neus optrekt.
Over mengen gesproken:
Het is bijvoorbeeld bij recepties gebruikelijk dat u naast sekt, sekt met sinaasappelsap aangeboden krijgt. Sekt is ook in kleine flessen van 0.2l verkrijgbaar, zogenaamde 'Piccolos'. Lekker voor een glaasje tussendoor. Aangezien sekt in Nederland nauwelijks verkrijgbaar is, hoort het bij de producten die ik uit Duitsland meeneem.
Wat weet jij van Duitse wijnen?
Weet je bijvoorbeeld dat de meest noordelijke wijnberg van Duitsland in Usedom aan de Oostzee ligt? Weet je hoeveel wijngebieden Duitsland telt?
Test je kennis met
- deze relatief makkelijke quiz van Brigitte-woman. de
of
- met deze quiz voor de meer gevorderde wijnkenner van het Deutsche Weininstitut.
Een paar nuttige adressen:
Het Informatiebureau voor Duitse wijn geeft voorlichting aan handel, horeca, onderwijs en consument en onderhoudt nauwe contacten met de Nederlandse pers. Je kunt er ook terecht voor importeurs. Das Deutsche Weininstitut (DWI) is de centrale communicatie en marketingorganisatie van de Duitse wijnwetenschap. Wil je begrippen opzoeken? Dit 'Lexikon der Weinsprache' werkt bijzonder prettig.
Blijf op de hoogte blijven van onze blogs
Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits