Skip to main content

Duitsland wijnland – vernieuwingen en veranderingen sinds 1990

Duitsland wijnland

Nadat ik mijn blog over Duitse wijnen had gepubliceerd, heb ik een wijnbeurs met Duitse wijnen bezocht. Ik waande me in een soort wijnhemel.

Wat een keuze en wat een hoeveelheid informatie. Bij één wijnboer stond ik versteld. Op het etiket stond niet 'Kabinett' of 'Auslese', maar 'Sorgenfrei', op een ander 'Nachhall'. De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd.

  • Wijnboeren vragen graphic designers voor het ontwerpen van etiketten.
  • De wetgeving m.b.t. de etikettering is gewijzigd.
  • Een witte wijn blijkt van rode druiven gemaakt te zijn.
  • Wijn mag van meerdere druivensoorten worden gemaakt.
  • Er zijn nieuwe druivensoorten bijgekomen.
  • Ook in Duitsland wordt Sauvignon blanc verbouwd.
  • Er wordt steeds meer rode wijn verbouwd.

Een aantal van deze veranderingen:

1. Het etiket:              

Er staan tegenwoordig regelmatig twee verschillende etiketten op een fles. Het etiket op de voorkant is een blikvanger geworden. Het etiket en de vorm van de fles zijn de eerste selectiecriteria. De informatie hierop is vrij summier en vooral bedoeld om aandacht te trekken.
Uitgebreide informatie over de wijn staat op de achterkant van de fles. Naast informatie over de wijn staan hier ook suggesties om te eten bij de wijn.
Ben je geïnteresseerd in de wetgeving rondom de etikettering? Lees hier de voorschriften.

2. Cuvée - Het gebruik van meerdere druiven 

In Duitsland was het assembleren van verschillende druiven lange tijd minder gebruikelijk dan in zuidelijker landen. Langzaamaan begint hier verandering in te komen, cuvées komen in mode. Trollinger mit Lemberger is een voorbeeld van een soortgelijke wijn. Deze wordt al langer in Württemberg geproduceerd.

3. Blanc de noir

is een uit het Frans afkomstige term en een benaming voor witte wijn, gemaakt van blauwe druiven. Op de foto ziet u een wijn die van de rode druivensoort 'Lemberger' is gemaakt.

4. Rotling                 

De Rotling wordt van witte en blauwe druiven gemaakt. Beide kleuren druiven vergisten samen, net als bij rode wijn, tot het eindproduct. Deze wijn wordt daarom lichter van kleur en lijkt op een rosé, maar is het niet. Oorspronkelijk komt Rotling uit Sachsen. Hier wordt hij 'Schieler' genoemd. Het woord 'Schieler' komt van 'schillern' en betekent 'glinsteren' maar ook 'van kleur wisselen'.
De Rotling op deze afbeelding is van de drie druivensoorten Blauer Spätburgunder, Schwarzriesling en Chardonnay gemaakt.

5. Weißherbst

Weißherbst is een roséwijn die van één druivensoort wordt gemaakt, meestal Portugieser of Trollinger. Als meer dan één soort druiven wordt gebruikt, is de benaming Weißherbst ongeoorloofd.

6. Nieuwe druiven

Chardonnay wordt sinds begin jaren 90 in Duitsland geproduceerd.
Sauvignon blanc is in Duitsland sinds begin 2000 in opmars.
Lemberger wordt sinds de jaren 90 steeds meer verbouwd.
Regent is sinds 1996 op de markt. Het is een nieuwe druif, een kruising van Silvaner, Müller-Thurgau en Chambourcin.
De aanbouw van de Saint Laurent neemt sinds 1997 toe. Hij wordt met name in Pfalz en Rheinhessen verbouwd.
Cabernet Sauvingnon wordt sinds 1987 in Duitsland toegelaten.

Onder deze link vindt u het portret van Markus Schneider, een wijnboer in de Pfalz. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie wijnboeren met nieuwe ideeën en aanbouwmethodes.

Blijf op de hoogte blijven van onze blogs

Geschreven door Anne Kewitsch