Handige voorbereidingstips van een ervaringsdeskundige voor wie zich als arts in Duitsland wil registreren
Wie er voor kiest om in Duitsland de opleiding tot specialist te gaan volgen moet een bepaald proces doorlopen.
De eerste stap daarin is de Duitse taal, met name het medisch Duits, zeer goed leren beheersen.
Mijn naam is Frederick Schyns, in deze blog deel ik mijn ervaringen met het leer- en voorbereidingsproces op het Goethe-Zertifikat B2 examen graag met je.
Plan voldoende tijd in om te studeren
Toen ik in augustus 2019 besloot om lessen Duits voor artsen te gaan volgen, werkte ik nog 46 uur in de week op de Intensive Care van een ziekenhuis. Ik had een drukke baan, wat het studeren niet ten goede kwam.
TIP: neem de tijd om te leren. Zoek een baan waarbij je parttime kunt werken, zodat je daarnaast genoeg tijd hebt om te studeren.
Zodra ik naar een 24-uurs werkweek overstapte, ging het een stuk beter met de ontwikkeling van mijn medisch Duits. Vanaf dat moment begon ik stappen te zetten. Uiteindelijk was ik in maart 2020 klaar om de eerste toets voor het Goethe-Zertifikat B2 te maken. Al met al heb ik er dus ongeveer zeven maanden over gedaan om de taal op B2 niveau te beheersen.
Helaas ging het examen door de corona crisis niet door en liep ik extra vertraging op.
Zorg dat je administratie op orde is en voorkom vertraging
Tijdens het studeren is het goed om alvast een blik te werpen op de lijst met documenten die je nodig hebt voor het aanvragen van de beroepsvergunning, de zogenaamde ‘Approbation’. Er zitten documenten tussen die niet ouder dan drie maanden mogen zijn (bijvoorbeeld VOG en uittreksel van het BIG register), maar voor andere documenten geldt dat niet (bijvoorbeeld uittreksel bevolkingsregister). Het is dan ook raadzaam om deze documenten alvast te verzamelen en klaar te hebben liggen.
Let erop dat de kopieën gewaarmerkt zijn
Begin juli kon ik de toets maken en ging het proces verder. Ik heb de documenten, die nodig zijn om de Approbation aan te vragen en die niet ouder dan drie maanden mogen zijn, aangevraagd. Deze heb ik vervolgens direct laten vertalen en er gewaarmerkte kopieën van laten maken om op te sturen.
De extra vertraging die ik heb opgelopen kwam doordat ik niet alle documenten gewaarmerkt had laten kopiëren.
Om vertraging te voorkomen, kun je het best deze stappen volgen:
- De vertaler levert kopieën van de documenten die hij vertaalt.
- Deze kopieën moeten gewaarmerkt worden.
- Waarmerken gebeurt door een Duits gemeentetehuis of door de Duitse ambassade.
- Laat ook een kopie van je diploma Geneeskunde van de universiteit door een Duits gemeentehuis of door de Duitse ambassade kopiëren.
Kortom; laat zoveel mogelijk gewaarmerkt kopiëren!
Vanaf het moment dat ik de B2 taaltoets heb gedaan, had ik veelvuldig contact met Bezirksregierung Münster. Dat contact liep helaas erg stroef. Met name de communicatie liet vanuit Münster vaak lang op zich wachten. Het scheelt dus veel tijd, als het lukt om in een keer alle juiste documenten op te sturen.
De Fachsprachenprüfung
Uiteindelijk kreeg ik bericht dat Münster mij ging aanmelden voor de Fachsprachenprüfung. Vanaf hier ging het heel snel. Ik heb een aantal keer met de Ärztekammer, waar ik de toets zou doen, gebeld en kon de week erna de toets al maken.
TIP: begin, zodra je het examen voor het Goethe-Zertifikat B2 hebt gehaald, direct met voorbereiden op de Fachsprachenprüfung, want het zou zo maar kunnen zijn dat je die op korte termijn mag doen.
De Fachsprachenprüfung heb ik in oktober van 2020 gedaan. Dus ruim een jaar nadat ik ben gestart met mijn lessen Duits voor artsen, heb ik alle toetsen gehaald die nodig zijn voor de Approbation.
Volharding loont
Door de Corona crisis heb ik extra vertraging van ongeveer drie tot vier maanden opgelopen, maar desondanks heeft dit hele traject mij ruim een jaar gekost. Mocht je toevallig de Duitse taal al goed beheersen, dan kan dat je veel tijd besparen, maar zelfs als je alleen maar alle documenten moet verzamelen die nodig zijn, ben je toch zeker zes maanden onderweg.
Deze blog is zeker niet bedoeld om je af te schrikken. Wel wil ik ermee aangeven dat het een lang proces is, waarbij je moet blijven volharden. Gezien de druk op opleidingsplaatsen in Nederland is het zeker het overwegen waard om je specialisatie in Duitsland te doen.
Ik denk, dat als je dan uiteindelijk de specialisatie hebt gedaan die je het liefst wilt doen, je daar de rest van je leven plezier van hebt!
Wilt u meer weten over Duits leren bij Academie Aan de Angstel?
Bel 085-0606054,
Blijf op de hoogte blijven van onze blogs
Geschreven door Anne Kewitsch