Wat het talen-ABC is
Als Nederlanders hebben we bijna allemaal een zwemdiploma. Of we kennen het zwem-ABC van onze kinderen. Misschien zit je op dit moment wekelijks in een warm zwembad met andere ouders omdat jouw kind leert zwemmen. De meeste kinderen hebben veel uren nodig om de techniek voldoende te beheersen om af te zwemmen.
Ze leren watertrappelen, kikkertje bij het pad en door een tunnel duiken. Voor degene die kan zwemmen, is dit appeltje-eitje. Voor het kind is het een uitdaging. De meeste kinderen lukt het uiteindelijk wel om feestelijk af te zwemmen.
Maar met een A-diploma alleen is het kind nog niet klaar
De vaardigheden moeten worden getraind en verbeterd zodat het kind zekerder is wanneer het langs een gracht loopt of in een zwembad speelt. De meeste kinderen zijn klaar als ze ook het B-diploma op zak hebben. Sommigen gaan echter nog verder. Zij gaan door met het C-diploma om nog beter te leren zwemmen, om de verschillende slagen te verbeteren en om het zwemmen langer vol te houden.
Onze jongste zoon ging op wedstrijdzwemmen. Tijdens het wedstrijdzwemmen werd de techniek verder verbeterd en aan de conditie gewerkt.
Vergelijkbaar met het zwem ABC is het talen ABC
Wanneer je een taal wilt leren bij een groot instituut zoals het Goethe-instituut zijn de cursussen ingedeeld in drie niveaus: A, B en C. Inhoudelijk gaat het over persoonlijk en maatschappelijk relevante onderwerpen zoals gezondheid, geluk, voeding, reizen, wonen, milieu en techniek. Men leert niet alleen alledaags Duits maar ook beroepsgerelateerd of zakelijk Duits.
Daarnaast kun je Duits voor het werk in een onderneming of organisatie leren. Tijdens deze opleiding worden onderwerpen behandeld die in een bedrijf of organisatie van pas komen. Ook werkgerelateerd Duits of ‘Wirtschaftsdeutsch‘ kun je op drie niveaus leren.
Een beginner start met het voeren van korte gesprekken en schrijven van korte berichten of notities
Trapsgewijs leert men
- de woordenschat uit te breiden
- ingewikkelder grammatica toe te passen
- langere zinnen te verstaan en zelf te maken
- steeds langere teksten in een steeds complexere taal te lezen en te begrijpen
- naar langere stukken in steeds complexere taal te luisteren
- over diverse onderwerpen te spreken en te schrijven
- zich schriftelijk en mondeling steeds gedifferentieerder en genuanceerder uit te drukken
Op elk niveau leer je vier vaardigheden. Dat zijn de passieve vaardigheden: lezen en luisteren en de actieve vaardigheden: schrijven en spreken.
De passieve vaardigheden zijn gemakkelijker te leren dan de actieve. De meeste cursisten zijn met lezen en/of luisteren een of soms zelfs twee niveaus verder dan met spreken en schrijven. Ze begrijpen de taal beter dan dat ze deze actief kunnen toepassen.
Wat een maatwerktraining onderscheidt van cursussen waarin je voor het behalen van een certificaat leert
Als je Duits langs alle niveaus wilt leren heb je veel tijd nodig. Om van nul naar B2-niveau te komen, heb je ongeveer 600 uren nodig.
Veel van onze cursisten, die op school Duits hebben geleerd, beginnen op A2-niveau. Ze zouden volgens het Goethe-instituut op z’n minst 300 studie-uren nodig hebben om vanuit A2 op B2-niveau te komen. Omdat lezen en luisteren de meesten goed af gaat, hebben veel Nederlanders niet het volle aantal uren nodig. Desondanks zijn 100 tot 150 uur niet onrealistisch om vanuit A2 het B2-niveau te bereiken.
In onze examentraining voor het Goethe-Zertifikat B2 richten we ons op de leerbehoefte en het leertempo van onze cursisten.
We helpen hen zoveel mogelijk zelf te doen. Op deze manier maken veel cursisten de sprong van A2 naar B2 in circa 20 tot 30 lesuren. Tel er 100 uur zelfstudie bij op en je zit op 120 tot 150 uur. (Dit geldt voor cursisten die goede studievaardigheden hebben en vrij gemakkelijk een taal leren.) Mocht je geen ‘talenknobbel‘ hebben, dan duurt het uiteraard langer om het gewenste doel te bereiken.
Wil je meer weten over de taalniveaus of je laten testen?
Neem contact met ons op.
Blijf op de hoogte blijven van onze blogs
Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits.