Twijfel je over Duits leren met videobellen via Zoom?
Sinds de lockdown is Zoom getransformeerd tot de belangrijkste tool voor videoconferencing. We lezen en gebruiken nieuwe woorden, zoals ‘zoomen’ ‘Zoombies’ en ‘Zoom-moeheid’.
We vergaderen, leren en borrelen via Zoom of kijken naar toneelstukken of optredens via dit platform. Ik deed dit ook tijdens de dodenherdenking met het voorlezen van de theatertekst DAM met negen andere bewoners uit Abcoude. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het bekijken of gebruiken via Zoom.
Zelf heb ik Zoom in 2016 leren kennen en ik ben er nooit meer van afgestapt. Vanaf 2012, toen ik mijn eerste cursus via Skype gaf, was ik op zoek naar een geschikte tool voor lesgeven via het beeldscherm. Mijn eerste stappen zette ik via Skype, gevolgd door Google Hangouts. Deze twee tools bleken instabiel, technisch niet betrouwbaar of ingewikkeld in gebruik. Ik volgde webinars via Adobe Connect. Dat was voor mij te groot, een soort Mercedes, terwijl een middenklasse auto voldoet. Ik las tientallen reviews, maar er was geen overtuigende tool bij – totdat ik Zoom ontdekte.
Handige functionaliteiten
Zoom kwam ik tegen bij een online vergadering ter voorbereiding van een event van de Kamer van Koophandel. Ik was meteen enthousiast.
Wat me overtuigde, was de stabiliteit, de beeld- en geluidskwaliteit en de prijs. Onze klanten, die Skype kenden, reageerden direct positief verrast. Bovendien bleek Zoom over handige functies te beschikken die ik meteen in mijn lessen ging gebruiken, zoals:
- beeldscherm delen
- geluid delen
- beeldscherm overnemen, zodat je als cursist op mijn document kunt schrijven
- de mogelijkheid om cursisten in meerdere ruimtes onder te verdelen
Andere voordelen van Zoom
Andere voordelen van Zoom zijn, dat het weinig bandbreedte nodig heeft. Ook is het handig dat je als cursist geen account hoeft aan te maken. Je ontvangt een link waarmee je direct in de digitale cursusruimte terechtkomt. Wel kan het gebeuren dat de microfoon of de luidspreker het niet doen en het even zoeken is.
Helaas kreeg Zoom toen veel negatieve publiciteit. Dit had met name met de veiligheid van data te maken.
Waarom Zoom veilig is zoals wij het gebruiken:
1. De URL
1.1. Eigen URL
Iedere cursus krijgt een eigen URL. Zo kan bedrijf of cursist A niet per ongeluk in de les van cursist B belanden.
Als deelnemer krijg je de URL via de mail toegestuurd. Je kunt alleen aan een meeting of les deelnemen als je een link van ons ontvangt. Geen enkele URL wordt op welk platform dan ook publiek gemaakt. Voor onze live online events schrijf jij je in, dan ontvang je voor aanvang van het event pas een link.
1.2. Beveiliging URL met een wachtwoord
Je kunt er als organisator van een zoom-meeting voor kiezen een link extra te beveiligen met een wachtwoord. Dat kan de organisatie zelf doen.
De IT-afdeling van een klant (een groot bedrijf) nam het zekere voor het onzekere en zorgde ervoor dat hun medewerkers alleen aan een zoom-meeting konden deelnemen, als ze:
- Zoom via de browser openen.
- de URL met een wachtwoord is beschermd.
Zo houdt de IT-afdeling van dit bedrijf de regie en zorgt het voor optimale veiligheid.
2. Betreden van het leslokaal of de Zoom Room
Er zijn verschillende mogelijkheden om in het leslokaal te komen:
2.1. Wel of geen wachtkamer
Als je de link aanklikt, kom je in een wacht- of voorkamer terecht. De deur naar het leslokaal/ de Zoom Room kan openstaan en je kunt direct naar binnen.
De organisatie kan er ook voor zorgen dat de lesruimte dicht is en je pas na aanbellen toegang krijgt.
2.2. Nadat de les of vergadering is begonnen
Als de training, les of vergadering is begonnen, heeft de organisatie twee opties:
- De deur blijft open en laatkomers kunnen gewoon binnenkomen.
- De deur gaat op slot en niemand komt meer binnen. Wie te laat is, komt voor een gesloten deur.
3. Versleuteling
Ten slotte: Alle meetings zijn standaard versleuteld/encrypted.
Tip: Wat je zelf kunt doen
Mocht je er alsnog zeker van willen zijn dat niemand misbruik maakt of je beeldscherm overneemt, zorg dan dat alle tabbladen, documenten en/of meldingen uitstaan (vooral het laatste is prettig voor alle deelnemers, omdat meldingsgeluiden storend zijn).
Uiteraard is de uitnodigingslink persoonlijk en stuur je niet door naar onbevoegde deelnemers.
Conclusie:
Werken met Zoom is zo veilig als de organisator van een meeting dit instelt. Het is een kwestie van goed geïnformeerd zijn en gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn om een webinar, les, training of vergadering veilig te laten verlopen.
Lees ook de ervaringen van onze cursisten die Duits via Zoom hebben geleerd.
Blijf op de hoogte blijven van onze blogs
Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits.
Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland. Ik woon en werk sinds vele jaren in Abcoude onder de rook van Amsterdam. Naast mijn werk als taaltrainer en ondernemer deel ik graag mijn kennis over de Duitse taal in verhouding tot de Nederlandse taal, over Duitse cultuur en over zakendoen in Duitsland.