Werken als Nederlander in Duitsland

 

Academie aan de Angstel

 
 

WERKEN ALS NEDERLANDER IN DUITSLAND: KLOPPEN ONZE VOOROORDELEN WEL?

 

Andre Herveille BKV erztestelleSinds september 2015 werk ik als Managing Consultant bij BKV Duitsland. Een spannende periode ging hieraan vooraf met vele vragen zoals:

 • Is mijn Duits toereikend genoeg om een professioneel gesprek te voeren?
 • Hoe kom ik over met mijn directe no-nonsens benadering?
 • Kan ik zonder stropdas op bezoek?
 • Zijn de Duitsers inderdaad zo stijf en formeel zoals beweerd wordt?
 • Wordt werk en privé echt strikt gescheiden gehouden?

Na vele gesprekken met Duitse opdrachtgevers, kandidaten en collega´s kan ik opgelucht adem halen. Mijn taalkennis is na een grondige voorbereiding voldoende, taalfoutjes zijn geen probleem en worden zelfs als charmant ervaren. Duitsers hebben totaal geen moeite met mij als ´Holländer´ en vinden het zelfs leuk om over Nederland ´als sehr beliebtes Urlaubsland´ te praten.

De Nederlanders zijn in hun ogen open en toegankelijke mensen met zakenvernuft die goed passen bij de veranderde Duitse mentaliteit. Inderdaad veranderd. Het stijve formele is aanzienlijk verminderd, een bezoek zonder stropdas wordt doorgaans als normaal gezien. Over privé zaken kan gesproken worden.

Echter er zit een addertje onder het gras: hier hoort wel ´fingerspitzengefühl' bij. Mijn advies is om standaard uit te gaan van de oude situatie en af te tasten wat in het contact mogelijk is. Om bij enige twijfel toch een stropdas aan te trekken, altijd te ´Siezen´ en de Hollandse directheid wat af te punten door ´vragend´ door het gesprek te gaan. Als je dit doet, valt het reuze mee. Met als resultaat goede zinvolle gesprekken, serieus van aard maar ook met humor.

De gestelde vraag: ´kloppen onze vooroordelen wel?´ kan ik daarom met een hartgrondig ´nee´ beantwoorden. Werken in Duitsland is interessant, uitdagend en leuk. Gewoon doen dus…

 

Dit blog is oorspronkelijk verschenen bij BKV intermediair  bkv

Met dank aan André Herveille, Managing Consultant bij BKV Duitsland

Zegt het voort

Wilt u mij helpen met het verspreiden van deze nieuwsbrief binnen uw eigen netwerk? Kent u iemand die in Duitsland zaken doet of dit van plan is? Iemand die in Duitsland gaat wonen of werken, op een beurs staat, een webshop heeft, naar congressen gaat of regelmatig in Duitsland is? Deel dan svp mijn nieuwsbrief met die persoon. 

Bij voorbaat dank!

 

Wilt u

 • correct en moeiteloos in het Duits communiceren
 • uw elevator-pitch oefenen
 • uw bedrijf of product in het Duits presenteren of
 • correcte e-mails schrijven
 • hulp bij het zakendoen en met de do's en don't's in Duitsland
 • een internationaal erkend certificaat Duits halen?

Neem vrijblijvend contact op. Wij bieden ondersteuning aan het gestructureerd in kaart brengen van de behoefte aan taalvaardigheid en kennis met betrekking tot de Duitse taal en zakencultuur.

 

Over Anne

Ik ben Anne Kewitsch, taaltrainer Duits en eigenaar van 'Academie Aan de Angstel'. Ik woon met mijn man en twee zonen in Abcoude, onder de rook van Amsterdam. Duits is mijn moedertaal.

Anne-Kewitsch

W.v.Abcoudelaan 10
NL-1391CD Abcoude


+31 (0)6 1991 5739

anne@academie-aan-de-angstel.nl

 
--
--
Forward deze nieuwsbrief - Deel deze nieuwsbrief op: Facebook  Twitter  {share:hyves}  Google+