Duitsland wijnland – vernieuwingen en veranderingen sinds 1990

Nadat ik mijn blog over de etiketten van Duitse wijnen had gepubliceerd, heb ik een wijnbeurs met Duitse wijnen bezocht. Ik waande me in een soort wijnhemel. Wat een keuze en wat een hoeveelheid informatie. Bij één wijnboer stond ik versteld. Op het etiket stond niet 'Kabinett' of 'Auslese' maar 'Sorgenfrei', op een ander 'Nachhall'. De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd.

  • Wijnboeren vragen graphic designers voor het ontwerpen van etiketten.
  • De wetgeving m.b.t. de etikettering is gewijzigd.
  • Een witte wijn blijkt van rode druiven gemaakt te zijn.
  • Wijn mag van meerdere druivensoorten worden gemaakt.
  • Er zijn nieuwe druivensoorten bijgekomen.
  • Ook in Duitsland wordt Sauvignon Blanc verbouwd.
  • Er wordt steeds meer rode wijn verbouwd.

In dit blog ga ik nader op een aantal van deze veranderingen in.

1. Het etiket:              

U vindt tegenwoordig regelmatig twee verschillende etiketten op een fles. Het etiket op de voorkant is een blikvanger geworden. Zoals ik in mijn vorige blog schreef, is het etiket en de vorm van de fles het eerste selectiecriterium. De informatie die u hier vindt, is vrij summier en vooral bedoeld om uw aandacht te trekken.
Uitgebreide informatie over de wijn vindt u op de achterkant van de fles. Naast informatie over de wijn kunt u hier ook eetsuggesties vinden .
Bent u geïnteresseerd in de wetgeving rondom de etikettering? Lees hier de voorschriften.

2. Cuvée - Het gebruik van meerdere druiven 

In Duitsland was het assembleren van verschillende druiven lange tijd minder gebruikelijk dan in zuidelijker landen. Langzaamaan begint hier verandering in te komen, cuvées komen in mode.
Trollinger mit Lemberger is een voorbeeld van een soortgelijke wijn. Deze wordt al langer in Württemberg geproduceerd.

Blancdenoir3. Blanc de noir

is een uit het Frans afkomstige term en een benaming voor witte wijn, gemaakt van blauwe druiven. Op de foto ziet u een wijn die van de rode druivensoort 'Lemberger' is gemaakt.

4. Rotling                 

Rotling

De Rotling wordt van witte en blauwe druiven gemaakt. Beide kleuren druiven vergisten samen, net als bij rode wijn, tot het eindproduct. Deze wijn wordt daarom lichter van kleur en lijkt op een rosé, maar is het niet. Oorspronkelijk komt Rotling uit Sachsen. Hier wordt hij 'Schieler' genoemd. Het woord 'Schieler' komt van 'schillern' en betekent 'glinsteren' maar ook 'van kleur wisselen'.
De Rotling op deze afbeelding is van de drie druivensoorten Blauer Spätburgunder, Schwarzriesling en Chardonnay gemaakt.

5. Weißherbst

Weißherbst is een roséwijn die van één druivensoort wordt gemaakt, meestal Portugieser of Trollinger. Als meer dan één soort druiven wordt gebruikt, is de benaming Weißherbst ongeoorloofd.

6. Nieuwe druiven

Chardonnay wordt sinds begin jaren 90 in Duitsland geproduceerd.
Sauvignon Blanc is in Duitsland sinds begin 2000 in opmars.
Lemberger wordt sinds de jaren 90 steeds meer verbouwd.
Regent is sinds 1996 op de markt. Het is een nieuwe druif, een kruising van Silvaner, Müller-Thurgau en Chambourcin.
De aanbouw van de Saint Laurent neemt sinds 1997 toe. Hij wordt met name in Pfalz en Rheinhessen verbouwd.
Cabernet Sauvingnon wordt sinds 1987 in Duitsland toegelaten.

Onder deze link vindt u het portret van Markus Schneider, een wijnboer in de Pfalz. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie wijnboeren met nieuwe ideeën en aanbouwmethodes.

Meer weten?

Bel of mail.

Contact AAdA 8

 

 

Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u iedere maand leuke tips over Duitse taal ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Please enable the javascript to submit this form

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2018 Academie aan de Angstel