Werken als Nederlander in Duitsland

ingrid denissen terloo d0bc8a500fb2d074c4e6da29c3836f03Kloppen onze vooroordelen wel?

Sinds september 2008 werk ik als Managing Consultant bij BKV Duitsland. Een spannende periode ging hieraan vooraf met vele vragen zoals:

  • Is mijn Duits toereikend genoeg om een professioneel gesprek te voeren?
  • Hoe kom ik over met mijn directe no-nonsens benadering?
  • Kan ik zonder mantelpak op bezoek?
  • Zijn de Duitsers inderdaad zo stijf en formeel zoals beweerd wordt?
  • Wordt werk en privé echt strikt gescheiden gehouden?

Na vele gesprekken met Duitse opdrachtgevers, kandidaten en collega´s kan ik opgelucht adem halen. Mijn taalkennis is na een grondige voorbereiding voldoende, taalfoutjes zijn geen probleem en worden zelfs als charmant ervaren. Duitsers hebben totaal geen moeite met mij als ´Holländer´ en vinden het zelfs leuk om over Nederland ´als sehr beliebtes Urlaubsland´ te praten.

De Nederlanders zijn in hun ogen open en toegankelijke mensen met zakenvernuft die goed passen bij de veranderde Duitse mentaliteit. Inderdaad veranderd. Het stijve formele is aanzienlijk verminderd, een bezoek zonder stropdas wordt doorgaans als normaal gezien. Over privé zaken kan gesproken worden.

Echter er zit een addertje onder het gras: hier hoort wel ´fingerspitzengefühl' bij. Mijn advies is om standaard uit te gaan van de oude situatie en af te tasten wat in het contact mogelijk is. Om bij enige twijfel toch een stropdas aan te trekken, altijd te ´Siezen´ en de Hollandse directheid wat af te punten door ´vragend´ door het gesprek te gaan. Als je dit doet, valt het reuze mee. Met als resultaat goede zinvolle gesprekken, serieus van aard maar ook met humor.

De gestelde vraag: ´kloppen onze vooroordelen wel?´ kan ik daarom met een hartgrondig ´nee´ beantwoorden. Werken in Duitsland is interessant, uitdagend en leuk. Gewoon doen dus…

bkv

Met dank aan BKV.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Bel of mail Anne Kewitsch. Wij staan u graag te woord.      

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Zakelijk Duits leren bij Academie Aan de Angstel

Lees hier wat  klanten  over Academie Aan de Angstel vertellen of hoe de trainingen eruit zien. 

Inschrijven nieuwsbrief Academie Aan de Angstel

 

Lid vd DNHK

 

 

Reacties AAdA 4