Wat u kunt zeggen als u zich voorstelt in Duitsland

zich voorstellen in zakelijk duitsWist u dat het voor een Duitser heel gebruikelijk is zich alleen met de achternaam voor te stellen?

Als u een volwassene, zoals een zakenpartner, collega of potentiële klant leert kennen, spreekt u hen in de meeste situaties met 'Herr' of 'Frau' en 'Sie' aan. U stelt uzelf dan ook met uw achternaam voor. Het is ook gebruikelijk de voor- en achternaam te noemen. Dat kan uw gesprekspartner echter in verlegenheid brengen. Omdat veel Nederlandse namen een Duitser niet bekend in de oren klinken, is het goed mogelijk dat hij het moeilijk vindt uw naam te verstaan en u vervolgens met uw naam aan te spreken. U maakt het hem gemakkelijker als u zich alleen met uw achternaam voorstelt. U geeft elkaar de hand en zegt bijvoorbeeld: "Guten Tag, mein Name ist Stubbe", "Darf ich mich vorstellen: Stubbe" of "Mein Name ist Stubbe". Als de ander zich eerst aan u voorstelt, kunt als volgt reageren: "Sehr erfreut, Jansen", "Jansen, guten Tag Frau Kewitsch" of "Guten Tag Frau Kewitsch, ich heiße Jansen".

Heeft u de naam van uw gesprekspartner niet goed gehoord? Dan kunt u zeggen: "Entschuldigung, wie war noch mal Ihr Name?" 

TipTip: Wilt u de naam onthouden, spreek dan uw gesprekspartner herhaaldelijk met zijn naam aan. Dat wordt op prijs gesteld ook. Hij of zij voelt zich gezien. 

 

Meer tips voor uw zakelijke gesprekken of omgang met Duitsers? Bel of mail ons. 

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in het Duits!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Zakelijk Duits leren bij Academie Aan de Angstel

Lees hier wat  klanten  over Academie Aan de Angstel vertellen of hoe de trainingen eruit zien. 

Inschrijven nieuwsbrief Academie Aan de Angstel

 

Lid vd DNHK

 

 

Reacties AAdA 4