De regels voor de overstap van ‘Sie’ naar ‘Du’

tutoyeren-in-duitslandStel u kent – zakelijk of privé - een Duitser waar u normaal gesproken 'Sie' tegen zegt en u wilt diegene graag tutoyeren. Hoe pakt u dat aan? Er is een aantal spelregels voor.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen regels in de privésfeer en regels in een zakelijke omgeving.

 

De regels op de werkvloer 

In bedrijven, bij de overheid of bij andere instanties bestaat een hiërarchie. Het 'Du'-zeggen wordt principieel door degene bepaald die hoger in de hiërarchie staat.

De regels in de privésfeer

In het privéleven is de regel dat bij groot leeftijdsverschil het aan de oudere is om te beslissen of hij of zij zich door de jongere wil laten tutoyeren. Stel u bent 45, u woont in Duitsland en u heeft een prettig contact met uw buren van zeventig. Er is een buurtfeest met een barbecue. U drinkt een lekker biertje en u zit ontspannen met uw buren te praten. Mag u hen met 'Du' aanspreken? Nee, helaas. Het is aan de oudere om het tutoyeren voor te stellen. U blijft 'Sie' zeggen.


Onlangs was ik in Duitsland op een feest van een vriendin. Zij werd 47. Iedereen zei 'Du' tegen elkaar. Ook tegen mijn man en mij werd 'Du' gezegd, hoewel wij voor de meesten vreemden waren. Ook in Duitsland zijn er dus kringen waarin spontaan wordt getutoyeerd. Vooral onder jongere mensen gaat de overgang van Sie naar Du vaak op een informele manier. Op een gegeven moment kan het in de loop van de samenwerking gebeuren dat iemand begint met tutoyeren. Meestal doet de ander dan gewoon hetzelfde. Uitzonderingen bevestigen de regel.


Binnen een leeftijdsgroep is het tegenwoordig gebruikelijk dat iedereen kan voorstellen om te tutoyeren. Mijn tip: Let op wat anderen tegen elkaar zeggen. Het kan ook dat mensen elkaar binnen een bepaalde leeftijdsgroep gewoon tutoyeren.

Bij welke gelegenheid en op welke manier wordt voorgesteld om 'Du' te zeggen?

Het moment waarop u samen uit bent of een feestelijk moment zoals een (bedrijfs-) uitje of (bedrijfs-) feest, een buurtfeest enz. is de meest gekozen gelegenheid iemand voor te stellen om te tutoyeren.


Rituelen

Vroeger was het de gewoonte de armen in elkaar te haken en met een slok alcohol het 'Du' te bevestigen. Daarna volgde een obligatorische kus. Tegenwoordig kun je handen schudden, een kus op de wang geven of met elkaar proosten.


Wat kunt u zeggen als u wilt voorstellen om 'Du' te zeggen?

Formuleer de vraag op een zodanige manier dat de ander de mogelijkheid heeft om het tutoyeren af te wijzen zonder dat de situatie pijnlijk wordt. Het is niet handig als u iemand tot tutoyeren dwingt. Degene die u wilt tutoyeren mag daarvoor bedanken en het 'Sie' de voorkeur geven. Hij zal dit waarschijnlijk kort toelichten.


Als u elkaar al een tijdlang kent, kunt u bijvoorbeeld zeggen:

 • "Obwohl wir noch nicht so lange zusammenarbeiten, fände ich es schön, wenn wir uns duzen würden. Wenn Sie das auf der Arbeit lieber nicht möchten, können wir auch gern beim 'Sie' bleiben.
 • "Wir kennen uns jetzt schon so lange und so gut, dass ich nichts dagegen hätte, wenn wir zum 'Du' übergehen würden. Ich bin aber davon überzeugt, dass sich an unserer guten Beziehung nichts ändern wird, sollten Sie dies nicht möchten."
 • „Ich könnte mir gut vorstellen, zum Duzen überzugehen."

Als u elkaar voor het eerst persoonlijk ontmoet nadat u eerder per e-mail contact hebt gehad:

 •  „Wollen wir uns duzen oder siezen?"
 • „Wie wollen wir es mit der Anrede halten, duzen oder siezen?"


Of heel simpel: „Gerne du" nadat u zich (met voor- en familienaam) hebt voorgesteld.

 

Ich heiße übrigens Anne.

Meer weten over omgangsvormen in Duitsland?

Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek. 

Relevante artikelen

Reacties (3)

 • Lobke Haas

  24 september 2012 op 00:10 | #

  Wij spreken eigenlijk iedereen aan met Sie, behalve onze buren en ouders van kinderen met wie we veel omgaan. Op school hebben we meegemaakt dat een lerares die we met du aanspraken, leidinggevende van de school werd. Ik heb toen eerst gevraagd of ze nu liever met Sie aangesproken wilde worden. Ik heb altijd geleerd dat Sie gebruikelijk is, tenzij iemand aangeeft dat het du zijn mag.

  antwoord

 • Babs

  24 september 2012 op 00:12 | #

  Bedankt voor deze blog. De keren dat mij het Du werd aangeboden zei degene die het aanbod eenvoudigweg wat zijn voornaam was, bijvoorbeeld “Ich bin Angela“ (terwijl we allebei wisten dat ik dat al lang wist). Dat moest dan begrepen worden als een Du-aanbod. Ik zou dat nooit beseft hebben als iemand me dat niet had uitgelegd.

  antwoord

 • acrompola

  23 december 2013 op 22:25 | #

  zeer interessant, bedankt

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Zakelijk Duits leren bij Academie Aan de Angstel

Lees hier wat  klanten  over Academie Aan de Angstel vertellen of hoe de trainingen eruit zien. 

Inschrijven nieuwsbrief Academie Aan de Angstel

 

Lid vd DNHK

 

 

Reacties AAdA 4